Rap terimleri


RAP: Rap, Hip hop alt kültürünün bir koludur. Kökeni 1970’lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle gettolara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk Rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol parçası olarak kabul edilir.
RAP’in “Rhytm And Poem” (“Ritim ve Şiir” ya da “Ritmik Şiir”) veya “Rhytmic African Poetry” (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak “ağır eleştiri” anlamına gelmektedir.
Rap, sözlerin müziğin tempo ve ritmine uyarlanarak söylendiği bir yapıdadır. Hiphop kültürünün içindeki başlıca dört elementten biridir. (Rap, DJ’lik, breakdance ve graffiti…) Rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir ve rap içinde çeşitli alt türler oluşmuştur. (Gangsta, G-Funk vb.)

MC: Müzikal anlamda hiç bir özel eğitim almadan kendi çabalarıyla müzik yapan kişidir. MC’nin açılımı “Master of Ceremony”dir. Bunun anlamı, “Seramoni Efendisi” veya “Orkestra Şefi” olarak bilinir. Ayrıca bu tabir Rap tarzında şarkı sözü yazan, besteleyen ve söyleyen kişilere de kullanılır.

BAR: Rap’de söz yazarken veya söylerken bir ölçüdür. Bir Bar bir satıra eşit gelir. Bir dörtlük 4 bardan oluşur. Yani 16 Bar müzik dendiği zaman dört dörtlük (4/4) bir parça olduğu anlamını çıkarabiliriz.

LİRİK: Lirik Beat’le beraber en önemli unsurlardan biridir. Şarkının sözlerinin coşkun ve içten bir dille yazılmasının genel adıdır. Latince Lyricus, Yunanca Lyricos, Fransızca Lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir.

BEAT: Her bir rap şarkısının temeli (alt yapısı), şarkının ritmidir. Beat Rap şarkının müziği olarak geçiyor ama aynı zamanda Rapçi’yi nasıl Rap yapılacağı konusunda yani hız, ses ve teknik olarak yönlendiriyor. Aslında Beat, Rap müziğe ruhunu veren unsurdur.

DİSS: Birisini tabiri caizse ezmek için yapılan Rap müzik türüdür. “Diss to …” şeklinde görürüz. Laf sokmak, laf atmak anlamına gelir. Küfürlü yazılır ama küfürsüz yazıpda ağır konuşan genelde daha üstündür. İngilizce “Dissrespect” kelimesinden gelir. Dis şeklinde okunur.

FREESTYLE: MC’lerin ön hazırlığı olmadan, o anda doğaçlama yaparak ruh hallerine göre söyledikleri kafiye düzenli ritmik sözlerdir. Freestyle’ın kelime anlamı serbest stil yada özgür stildir. Bu işi yapan MC’lere FreeStyler denir.

PUNCH: Genelde disslerin veya freestyle’ın içinde yer alıp bitirici etkisi olan sözlerdir. Freestyle yarışmalarında, dinleyenlerden “ooo” sesini duyduğumuzda veya güldüklerinde anlarız ki Punch atılmıştır. Panç şeklinde okunur. Parçada Punch’ın bulunduğu bara ise Punchline denir. O da pançlayn olarak okunur.

RHYME: Kafiye düzenidir. Uyak anlamları taşır, Rap’te sıkça zikredilen bir kelimedir. Raym olarak okunur.

FLEX: Rap’in hızlı okunan türüdür. Türkiye’de Tankurt Manas, Şehinşah, Ceza vb. Yurtdışında Busta Rhymes, Twista, Tech N9ne, Twisted İnsane, Eminem gibi kişilerin uzman oldukları türdür. Fileks şeklinde okunur.

FLOW: Flow şarkıda akıcılık ve rtim tutabilmektir. Flow, ritme uygunluk, ölçü, vurguların doğruluğu ve kelimelerin anlaşılırlığı belirler. Ayrıca “hız” da günümüzde Flow’a göre değişebilir olması oldukça önemlidir. Zira iyi bir MC zorlu dizeleri ard arda ve aralıksız söyleyebilir. Fılov olarak okunur.

0 yorum: